Stress en spanningen… we kampen er allemaal eens mee. Op zich hoeft dit niet meteen problematisch te zijn als we maar de tijd nemen om de opgeslagen spanningen en stress tijdig te kanaliseren.
Een therapeutische relaxatie kan jou hierin ondersteunen. Het is een weldaad voor lichaam en geest.
Na een kort gesprek nodig ik je uit om op de behandeltafel plaats te nemen (in kledij). We maken ruimte om te landen en wat zachte achtergrond muziek creëert mee een sfeer waarin innerlijke verstilling mogelijk wordt.
Via een luisterende handgreep wordt contact gemaakt met het lichaam (aan de voeten of de schouders). Technieken uit de craniosacrale relaxatie en het myofasciaal lichaamswerk worden geïntegreerd toegepast om het lichaam te begeleiden naar een diepere ontspanning en verstilling. Na de behandeling beluister ik jouw ervaring nog even kort in het kader van integratie van de gewaarwording.
Een sessie duurt 75 min.
Wat als de stress aanhoudt en je er lichamelijke en/of mentale klachten door krijgt?
Dan kan relaxatietraining een antwoord bieden.
Relaxatie wordt aanbevolen bij tal van lichamelijke klachten zoals hyperventilatie, hartkloppingen, migraine, duizeligheid, kortademigheid,… Maar zeker ook bij mentale problemen zoals angst, paniekaanvallen, slaapproblemen,… kan relaxatie heilzaam zijn.
In de relaxatietraining starten we met het leren kennen van ons ademhalingspatroon en hoe je terug verbinding met de buikademhaling kan maken. Je leert hoe je terug ontspannen kunt ademen waardoor je lichaam (je zenuwstelsel) terug in balans komt. De oefeningen gebeuren zittend in een stoel of liggend op de behandeltafel of een matje. Via een korte bodyscan maken we steeds ruimte om aan te komen in het lichaam. Op het einde van de oefening staan we even stil bij de ervaring. Om een aantal principes onder de knie te krijgen heb je toch een 3 tot 4 tal sessies nodig.
Daarnaast kan je ook kiezen om je een specifieke methodiek eigen te maken zodat je op zelfstandige basis je lichaam kunt ontspannen.
Met progressieve relaxatie leer je je bewust worden waar de spanningen zich in je lichaam bevinden (door spieren aan te spannen en te ontspannen). Door stap voor stap je lichaam te scannen of te overlopen, leer je spanningen lokaliseren en kom je geleidelijk aan tot volledige ontspanning. Hoe vaker je hiermee oefent, hoe korter de zelfscan duurt en hoe beter je zelf je lichaam in een ontspannen toestand kan brengen.
Bij autogene training wordt een meer mentale insteek gehanteerd om het lichaam te ontspannen. We vertrekken hier vanuit het basisprincipe dat lichaam en geest van elkaar afhankelijk zijn en elkaar kunnen aansturen. Via affirmaties leer je bepaalde sensaties in je lichaam te voelen en je op die manier te ontspannen. Deze techniek sluit nauwer aan met principes uit mindfulness, het gewaarworden wat je voelt.
Het beste resultaat bereik je door ook regelmatig thuis de tijd te nemen om te oefenen. Hoe meer je oefent, hoe sneller je op termijn je lichaam tot ontspanning kunt brengen. Indien gewenst kunnen ook specifieke huiswerkopdrachten worden meegegeven.
Een sessie duurt 60 min.
HTML Website Builder